lauantai 17. syyskuuta 2011

Villa Schildt


Luin varmaan 15-vuotiaana ensimmäistä kertaa Göran Schildtin (1917 - 2009) kirjoja hänen purjehduksistaan Välimerellä ja myös asumisesta Leroksen saarella Kreikassa. Vaikken silloin enkä nytkään ymmärrä purjehduksesta mitään, Schildt osasi kirjoittaa niin kiehtovasti, että kirjat tempaisivat tällaisen maakravunkin vastuttamattomasti mukaansa!


Jo viime kesänä minulle valkeni, että Schildt asui myös Tammisaaressa ja että siellä on edelleen Christine ja Göran Schildtin säätiön Villa Schildt, jossa järjestetään kesäisin teemanäyttelyitä ja muuta ohjelmaa. Silloin yritin osua Villa Schildtiin, mutta en löytänyt sinne. Enkä meinannut onnistua tänäkään kesänä - nyt en ymmärrä miten paikan löytäminen oli muka niin hankalaa...


Tämän kesän näyttely oli Leros - saaremme Välimeressä. Näyttelyssä oli valokuvia Leroksesta ja lisäksi rekonstruktiot Schildtin Daphne-veneen kajuutasta ja heidän talostaan Leroksella.


Näyttelyssä oli myös paljon esineistöä talosta ja kreikkalaisia käsitöitä. Ja jopa Daphnen jolla.
Näyttely oli aika pieni, mutta ah niin ihana, kuin olisin ollut Kreikassa! Ja olin innoissani, että näin pääsin kokemaan uudestaan hänen kirjojensa tunnelman.


Yhdessä huoneessa oli myös näytillä Alexander Wikströmin ikoneita, sekin veti minua Villa Schildtiin juuri nyt.
Oma ikonimaalaukseni on ollut pysähdyksissä muutaman uoden, mutta nyt aion taas jatkaa sitä. Ehkä joskus näytän täällä, mitä olen saanut aikaiseksi, mutta en lupaa mitään varmaa... Ikonimaalaus on vaativaa - jopa vaikeaa - ja hidasta, mutta niin antoisaa myös!

4 kommenttia:

Lezzie kirjoitti...

Minua kiehtoo Kreikka myös. Varmaan kirjan lukeneena tuo näyttely on hyvin kiehtova ja tunnelmaan pääsee sisälle paremmin.

Kirjailijatar kirjoitti...

Mietin Hangon reissulla, että pitäisikö paluumatkalla hypätä junasta Tammisaaressa ja katsoa sekin kaupunki, mutta huristelimme sitten ohi. Ehkä ensi kerralla :)

Kuukki kirjoitti...

Tammisaarikin on kiva, mutta minusta Hanko on jotakin erilaista ja ainutlaatuista ;-)

Kuukki kirjoitti...

Lezzie, olen tykännyt Kreikasta niin kauan etten edes muista ;-)Nykyvuosina ei vain ole tullut matkustetuksi sinne, mutta ehkä taas joskus Kreikka kutsuu...