lauantai 18. elokuuta 2012

Onnin Kiina

Joensuuhun minut houkutteli Onni ja Lohikäärmeen vuosi. Jo ennen lomaa päätin, että reittini kulkee Joensuun kautta, koska se on myös matka Kiinaan ;-)
Näyttelyssä on Kiinan dynastioiden aikaista taidetta, esineitä ja huonekaluja eri vuosituhansilta ja se on avoinna lähes lokakuun loppuun asti. On ihmeellistä, mitä kaikkea kaunista Kiinassa on osattu tehdä jo tuhansien vuosien ajan. Itse olen ihan hinkuna mm. kiinalaisiin huonekaluihin.
Ja myös kiinanpunaiseen... Siksi olin innoissani, kun Onnissa oli aiheeseen sopivat seinät. Pohdiskelin, että maalataanko näyttelytila aina teeman mukaan vai onko siellä aina tuon väristä.
Toisessa salissa minua odotti yllätys: seinien väri oli aika eksoottinen! Saattaisin maalata omat seinäni tuon turkoosinsinivihreäksi, mutta se väri ei yhdisty mielessäni Kiinaan. Itse esineet olivat kyllä kauniitä, etenkin tuo pieni pöytä kaikkine koukerokaiverruksineen.
Nämä kalligrafiataulut olivat ihania! Kiinalainen kalligrafia on kuitenkin minulle niin vierasta, etten osaa arvioida, mikä on mestarin työ ja mikä harrastelijan. Ehkäpä siveltimenvetojen lennokkuus ja sujuvuus ovat mestarin merkkejä.
Tämä nurkkaus näyttää, kuinka jokainen taideteos ja huonekalu pääsee oikeuksiinsa, kun tavaraa ei ole liikaa. Katsojalla on mahdollisuus tutkia hienoja silkkikirjottuja seinätauluja ja taitavasti tehtyjä huonekaluja. Vietinkin aika paljon aikaa näyttelyssä, vaikka Onnissa on paljon muutakin nähtävää.
Jos on kiinafani, kannattaa suunnata Joensuuhun! Lohikäärmeen vuoteen liittyy myös paljon kiinnostavaa oheisohjelmaa.

3 kommenttia:

hietzu kirjoitti...

Ihanaa oli nähdä sinunkin kurkistuksesi Joensuuhun. Toisenlaisia kuvakulmia olet valinnut :) Mutta kyllä,näyttely oli mahtava!

Joensuun museot kirjoitti...

Heippa!

Ihania blogitekstejä sitä löytyykin! Mukavasti piristää sateista työsunnuntaita, kun pääsee lukemaan näyttelyvieraiden ajatuksia. Väriasiaan sellainen kommentti, että kyllä seinät maalattiin ihan Lohikäärmeen vuotta ajatellen - värit valitsi näyttelyarkkitehti Jouni Kaipia. Kaikilla väreillä on paikkansa Kiinan kulttuurissa, mutta turkoosi valikoitui (ymmärtääkseni!) ennen kaikkea siksi, että rullamaalausten kuvat tulisivat parhaiten esiin.

Hanna-Maija Joensuun taidemuseolta

Kuukki kirjoitti...

Olen samaa mieltä Hietzu!

Kiitos Hanna-Maija! Seinien värit olivat oikein onnistuneet, myös turkoosi, sillä sekä rullamaalaukset että tummat huonekalut tulivat hienosti esille sitä vasten.