torstai 29. heinäkuuta 2010

Stalinin hammas ja Väinön joki - Riika II


Pietarinkirkon (Sv. Petera baznica) tornista on hienot näköalat yli Riian kaupungin (koko ajan tekisi mieli sanoa Riikan, mutta matkaoppaan mukaan oikeat taivutukset ovat Riika, Riikaan, Riian, Riiassa. Yritän oppia...). Eikä tarvitse edes kiivetä, vaan kolmella latilla (= 4,5 euroa) pääsee näköalatasanteelle. Ihanan virkistävää helteellä! Mutta en silti suosittele korkeita paikkoja pelkääville - saattaa nimittäin huimata.


Etenkin ylhäältä katsottuna Daugava eli Väinäjoki halkoo Riikaa majesteettisen leveänä ja rauhallisena, toisessa suunnassa auringossa kimaltelevana. Tuo Samsung-loota kyllä tökkää pahasti silmään, mutta kai se on hyväksyttävä, että Riikaankin tulee liian isoja ja rumia lasirakennuksia.


Meidän hotellimme sisäpiha on kuvan oikean reunan keskikohdalla valkoisena hohtavan katon vasemmalla puolella näkyvä "reikä". Siis vaaleanharmaan katon etupuolella olevat kolme taikka neljä parveketta/kattoterassia ovat hotellia ja siitä tännepäin on piha jossain paljon alempana. Olimme näin lähellä jokea, emmekä ehtineet käydä jokiristeilyllä! Höh, se olisi varmasti ollut vilvoitavaa ja hauskaa.


Kas kummaa, oikeassa reunassa kaikkia muita korkeammalle kohoaa tutun näköinen rakennus. Mmmmmm, missä olenkaan nähnyt sellaisen??? Joopa joo, toisella puolella maailmaa Sisä-Mongolian pääkaupungissa Hohhotissa. Olin kyllä kuullut jo silloin, että Neuvostoliitto on rakentanut niitä ympäriinsä, mutta en tiennyt että myös näin lähelle (paitsi tietysti Moskovaan). Rakennus on Latvian tiedeakatemia ja sitä kutsutaan Stalinin hampaaksi tai vaihtoehtoisesti Stalinin synttärikakuksi, koska se on "Neuvostoliiton talonpoikien ja työläisten lahja Latvian kansalle". Ensi kerralla käyn tutkimassa sitä lähempää. Minusta se on aika kaunis ja vaikuttava, vaikka se kuinka edustaisi Neuvostoliiton mahtia ja valtaa.


Stalinin hampaan/kakun ja Väinäjoen välissä näkyy neljä kaarihallia, jotka ovat entisiä Zeppelin-ilmalaivahalleja. Nekin ovat minusta hienoja! Halleissa ja niiden "pihalla" toimii nykyään Riian (haa, muistin!) keskustori. Siitä enemmän eri postauksessa.

2 kommenttia:

hietzu kirjoitti...

Joo-o,tutuilta näyttää maisemat :) Riiassa käydessämme olimme tosin luokan kanssa liikkeellä ja ohjelmaan kuului eri taidekouluihin ja museoihin tutustuminen, joten ihan kaikkia nähtävyyksiä emme ehtineet kiertää.

Kuukki kirjoitti...

Niinpä niin, Hietzu, näkemistä kyllä Riiassa riittää! Nyt jäi museot väliin, vaikka yleensä aina käyn niissä. Emmekä käyneet myöskään kaupungin uudessa osassa, koko aika meni vanhaa kaupunkia ihmetellessä. No ei se mitään, onpahan syy mennä uudestaan ;-)