sunnuntai 28. elokuuta 2011

Kävin kirkossa...


Tänä kesänä kävin kahdessa hyvin erityisessä kirkossa. Ensimmäinen niistä on Hattulan Pyhän Ristin kirkko, jossa olen halunnut käydä siitä lähtien, kun muutama vuosi sitten ostin siitä kertovan kirjan.
Täysgotiikkaa edustava kirkko on rakennettu 1300- ja 1400-lukujen vaihteessa. Kellotapuli on vuodelta 1813.


Jo sisään astuessa pääsee ihastuksen huokaus: Kaikki seinät ja katot ovat täynnä maalauksia!
Aaah, ihania! Al secco -menetelmällä tehdyt maalaukset ovat vuosilta 1513 - 1516, alkuperäisimmät ja laajimmat Suomessa.


Seinissä ja katoissa on 180 Raamatun tapahtumaa ja pyhimyskertomusta luomisesta viimeiseen tuomioon.
Jotenkin pidän tästä alttarista, kuluneista lankuista, pylväistä ja kaiteista sekä kauhtuneesta punaisesta maalista ja samettityynystä.


Kirkko on täynnä näkemistä; yksi käsityöläisten taidonnäyte on vuodelta 1701 oleva saarnaspulpetti.
Hieno ja koristeellinen, ja sitä kannattelee liikuttava puu-ukkeli, Kristoforos. Sitä kun katsoo, tulee heti halu antaa kunnon kolehti, niin vetoava on sen katse.


Kaiken tämän kauneuden ja taidokkuuden lisäksi kirkossa on nelisenkymmentä puuveistosta, joista kuuluisin on ns. Liedon mestarin 1300-luvun alkupuolella tekemä Hattulan Madonna.


Ennen seurakuntalaiset saatiin elämään kurissa ja Herran nuhteessa pelotteella ja nykyään kirkko huolehtii seurakuntalaisten hyvinvoinnista jopa villaisilla penkinlämmittimillä - kirkko taitaa olla melko viileä myös kesäisin, talvella se ei olekaan käytössä.
Kirkossa oli niin rauhallista ja kaunista, että luulen käyväni siellä joskus toistekin.

5 kommenttia:

Sesse kirjoitti...

Lohjan Pyhän Laurin kirkossa on myös mahtavat kattomaalaukset :) Hyvää pyhää!

Kuukki kirjoitti...

Kiitos samoin Sesse! Pitääpä käydä Lohjalla joku kerta, niitä en ole myöskään nähnyt.

hietzu kirjoitti...

Voi ihanaa,sinä olet käynyt tuolla! Tuo on yksi paikka jossa todella haluaisin käydä. Myös Tyrvään kirkko kiinnostaa. Taidehistorian tunneilla on tullut opeteltua Liedon mestarin teoksia, ja tuo Madonna siellä aina esiintyy. Ja nuo seccomaalaukset,AH! Onnistuneita,kauniita kuvia. Kiitos näistä tunnelmista :)

wihtori kirjoitti...

Upeaa ja mieletön tunnelma ! Kiitos !

Kuukki kirjoitti...

Hietzu, kannattaa ehdottomasti käydä Hattulassa! Ja se toinen kirkko missä kävin, on tietysti Tyrvää ;-) Tarinaa siitä tulee vähän myöhemmin...

Kiitos, Wihtori, suosittelen sinulle ja kaikille muillekin Hattulan-reissua! Siellä tosiaan oli ihana tunnelma, ihan sielu lepäsi.