maanantai 29. elokuuta 2011

Leidin leningit ja kuvat


Joskus keväällä Hesarissa oli kiva juttu Lady Ostapeckistä ja hänen valokuvistaan. Niinpä kesälomalla suunnistin Tampereen Vapriikkiin katsomaan näyttelyä.Lady Ostapeck on vuonna 1918 syntynyt amerikansuomalainen muotokuvaaja, joka löysi 1960-luvulla vanhan paljekameran kirppikseltä ja alkoi ottaa fantasiavalokuvia. Niissä kuvattavat ovat pukeutuneet vintagepukuihin ja koruihin, jotka Lady on etsinyt ja löytänyt kirppiksiltä.
Lady halusi ottaa kuvattavistaan kauniita kuvia, joissa on pehmeä tunnelma. Hän ei koskaan kuvannut kiireessä, vaan halusi aina ensin tutustua kuvattavaan ja saada siten tämän hyvät puolet esille.

Lady rakastaa muodin historiaa ja kuvausrekvisiitta - puvut, asusteet ja korut - ovat 1840 - 1950-luvuilta.Ladyn tyyli -näyttely ilahduttaa vintagepuvuista ja vanhanaikaisista valokuvista kiinnostuneita Vapriikissa maaliskuuhun 2012 saakka.


5 kommenttia:

hietzu kirjoitti...

Vautsi! Kiitos tästä. Kuulostaa ja näyttää kivalta. Varsinkin tykkäsin tuosta kuvaajan ajatuksesta ottaa kauniita kuvia,ja vielä vaatteet ostettu kirpparilta! Enpä tiennyt tuollaisesta valokuvaajasta aiemmin mitään.
Onpa kyllä ihania pukuja :)

Kuukki kirjoitti...

En minäkään ennen Hesarin juttua ja senkin pongasi siskontytär ensin. Olisi ihanaa olla tuollaisen kuvaajan kuvattavana, yleensä kun tykkään paljon enemmän ottaa kuvia kuin olla niissä ;-)

Thilda kirjoitti...

Ladyllä on kyllä mahtava kokoelma vaatteita ja muuta rekvisiittaa, josta tässä näyttelyssä vain pieni osa. Museokaupassa myydään myös kahta aiheeseen liittyvää kirjaa!

Noiden vaatteiden jälkeen oli sellainen olo että nykykaupoista ei saa mitään kunnollista. Koetapas etsiä yksiväristä silkkiä, jossa ei ole lycraa. Tai silkkitylliä, silkkipitsiä. Tai onttoja lasihelmiä, joita ladyn puvuissa oli! Aivan kuin pieniä joulukuusenpalloja. Nettikaupasta löydät jonkinlaisen valikoiman silkkituotteita mutta kaupasta et juurikaan. Tuon näyttelyn tiimoilta halusin taas kerran vimmatusti kääntää aikaa taaksepäin :)

Lontoossa käydessäni eräs valokuvausliike suorastaan sisäänheitti meidät ja esitteli juuri samaa ajatusta kuin Ladyn kuvissa. Voit tulla kuvatuksi jossakin "roolissa". Emme kokeilleet-vielä, mutta ensi kerralla luultavasti. :)

Kuukki kirjoitti...

Niin, Thilda, Lady ehti vuosikymmenien aikana hankkia uskomattoman vaate- ja rekvisiittakokoelman. Ymmärtääkseni hän oli nyt lahjoittanut kokoelmansa jollekin Tampereen museolle (Haihara?).

Kokeile ihmeessä Ladyn tyylistä kuvaa, jos sellaiseen on mahdollisuus - se on varmasti hauskaa!

Thilda kirjoitti...

Kyllä, Lady on lahjoittanut vuosien mittaan (osan) kokoelmaansa Haiharan nukke- ja pukumuseolle, jota ei enää erillisenä ole olemassa (Hatanpään kartanossa), vaan se on yhdistetty museokeskus Vapriikkiin.

Niin, tosiaan ajattelimme että ensi kerralla siihen kuvaamoon on mentävä! Näytti niin mukavalta. "Sisäänheittäjä" oli vanhanaikaiseen pukuun pukeutunut nainen, joka istui näyteikkunalla ja vilkutti ohikulkijoille. Jos pysähdyit katselemaan paikkaa hetkeksi, hän tuli ovelle kertomaan kuvaamosta ja jakoi esitteitä. Loistavaa markkinointia!