perjantai 6. huhtikuuta 2012

Maidanglao ja muuta ateriointia - Peking 7
Maidanglao ja Yingshi Canting eli McDonalds ja Hard Rock Cafe löytyvät myös täältä ja ehdittiinhän niissä käydäkin: On ihan sama, missä päin maailmaa olet McDonaldsilla - tiedät mitä saat. Hard Rock Cafe oli sen sijaan taas vähän pettymys...


Mutta kiinalainen ruoka - vesi herahtaa kielelle kun muistelen sitä, se on aivan mielettömän hyvää! Kiinassa olen pettynyt siihen vain pari kertaa vuosien varrella ja olen sentään syönyt sitä aika monesti. Takuuvarma ruoka, jota minäkin osaan tilata ilman mitään sanakirjaa on palatsikana eli Gongbao Jiding, kanaa ja maapähkinöitä. Usein aika tulista ja aina herkullista. Toinen yksinkertainen ja herkullinen ruoka on paistettua munaa ja tomaattia - nimi vaan on niin hankala: Xihongshi Chao Jidan. Lisäksi kiinalaista teetä ja jo pärjää! Ja tarvittaessa osaan tietysti tilata vettä, olutta ja kokista. Kokis on helppo, sanot vain "kölö" ;-)


Yhtenä päivänä satuimme johonkin etniseen ravintolaan, jossa vähäinen kiinantaitoni ei riittänyt, mutta onneksi siellä oli valokuvat ruoista. Niinpä tilasimme jotain kalaa ja jotain lihaa, joka ei ollut nautaa tai lammasta. Ehkä se oli jakkihärkää. Oli mitä oli, se oli tulista ja herkullista! Kalassa oli paljon ruotoja, mutta sekin oli hyvää. Ensimmäistä kertaa olin Kiinassa ravintolassa, josta ei saanut teetä. Joimme sitten pelkkää kuumaa vettä, koska olimme ihan palelluksissa ja kädet kohmeessa tuntikausien ulkona kuvaamisesta.Ankkaillallinen vähän paremmassa Sijiminfu-ravintolassa oli kyllä tämän matkan herkullisin, ehkä siksi, että sen tarjosi kiinalainen ystäväni, joka tietysti osasi tilata kaikenlaisia herkkuja, ihan liikaa kahdelle ihmiselle... Kiinalaiset tilaavat aina liikaa ruokaa, koska se kuuluu heidän vieraanvaraisuuteensa (ja aina voi viedä ylimääräiset herkut kotiin perheelle...). Pekinginankka on aina vain yksi osa ateriaa, sen huipentuma. Ankka paistetaan avouunissa,jota ei lämmitetä millä tahansa haloilla vaan hedelmäpuiden oksilla, ja kun ankka on valmis, kokki viipaloi sen asiakkaiden viereen tuodulla pienellä pöydällä.


Ankanlihaviipaleita, rapeaksi paistunutta nahkaa, kevätsipulia ja kastiketta laitetaan hyvin ohuelle lätylle, joka kääritään nyytiksi. Nyytinkääräisy vaatii vähän harjoitusta, mutta kiinalaiset kyllä ymmärtävät, jos se ei länkkäriltä ihan heti onnistu. Välillä syödään ankkaa, välillä muita pöydän antimia. Ruokia nostellaan omilla puikoilla tarjoiluastioista suoraan suuhun tai omalle pikku lautaselle.


Kiinalaiseen pöytäkulttuuriin kuuluu, että - merkkinä ruoan herkullisuudesta - maiskutellaan, hörpitään ja röyhtäillään estottomasti ja kesken ruokailun voidaan vaikka pistää tupakaksi. Tavallista on, että sekä pöytä että lattia ovat ihan siivottomia ruokailun päätyttyä. Ystäväni on kuitenkin ollut niin kauan töissä länsimaisessa yrityksessä ja myös matkustanut niin paljon, että kiinalaisen mittapuun mukaan nauttimamme illallinen oli kaukana herkullisuudesta ;-)

2 kommenttia:

Kotomon Taina kirjoitti...

Tonne kun pääsis! Nauttikaa, röyhtäyksillä tai ilman! :)

Kuukki kirjoitti...

Taina, lentoliput ovat tällä hetkellä halvemmat kuin 13 vuotta sitten, kun menin Pekingiin eka kerran ;-) Ja kaupungista löytyy halpoja hyviä hotelleja, joten suosittelen lämpimästi ;-D