perjantai 12. huhtikuuta 2013

"Ihmeellistä taikapyörrettä piättelevä enkeli" - Istanbul 2


Seuraavana aamuna aioimme aloittaa Hagia Sofiasta, mutta kun näimme sinne jonottavan 300 - 400 metrin mittaisen ja usean ihmisen levyisen lauman, teimme kaksi viisasta pikapäätöstä: a) ostamme museopassit (72 liiraa eli 36 euroa, 72 tuntia), joilla pääsee jonon ohi (tai Hagia Sofian tapauksessa pääsee lyhyempään, ehkä 30 metrin jonoon) ja b) lähdemme Khoraan eli Kariye Müzesiin, jonne pääsemistä olin odottanut eniten tältä matkalta.


Jo vuosia sitten olin nähnyt ikonimallin (piirroksen), jossa enkeli kannattelee symbolista taivasta. Sellaisen ikonin halusin maalata! Etsin siitä tietoa ja minulle valkeni, että alkuperäinen on Khoran kirkossa Istanbulissa, jossa en ollut käynyt huolimatta kahdesta Istanbulin-matkastani. Niihin aikoihin pienempi kummilapseni oli 7 - 8-vuotias ja hän piirteli innokkasti kanssani. Yhdellä kertaa hän sitten piirsi oman versionsa samasta aiheesta ja kirjoitti sen nimeksi (ikoneissa on aina myös teksti) Ihmeellistä taikapyörrettä piättelevä enkeli. Ja nyt olin lopultakin menossa katsomaan alkuperäistä Taikapyörrettä!Khora oli oikea valinta: Ei jonoa eikä muutenkaan liikaa ihmisiä. Kirkko on Hagia Sofiaa nuorempi, pienempi ja vaatimattomampi, mutta ikonimaalausta harrastavalle oikea aarreaitta. Se on tulvillaan mosaiikkeja ja freskoja, vaikka osa on hävitettykin ikonoklasmin (uskonnollisten kuvien tuhoamisen) aikana.


1300-luvun alusta olevat mosaiikit ovat ulommassa ja sisemmässä narteksissa ja niissä riittäisi tutkimista päiväkausiksi. Miten mosaiikeista voidaan tehdä niin tarkkoja, että kasvotkin näyttävät ihan eläviltä?Pohjoispäädyn toisessa kupolissa on Kristus Kaikkivaltias, jonka ympärillä on ylemmässä rivissä Kristuksen esi-isät Aatamista Jaakobiin ja alemmessa mm. Jaakobin pojat. Toisessa kupolissa Jumalanäitiä ja Jeesus-lasta ympäröi 16 apostolia Daavidista Salathieliin. Liikuskelimme serkkuni kanssa kumpikin omaan tahtiimme (tämä paikka ei ole niin iso että toisesta voisi eksyä), ihailimme ja kuvasimme.

Ja sitten lähdin sinne, etelä-pohjoissuuntaiseen osaan, jonka katossa on Taivasta kannatteleva enkeli Ylösnousemuksen ja muiden maalausten keskellä.Siinä se on:


Tämän näkemistä olen odottanut ja se näyttää siltä kuin pitääkin! Tosin sitten kun lopulta teen ikonin, enkelillä ei ole ruskeita vaatteita, vaan ihan jotain muuta väriä. Ehkä ruskea tässä pitäisikin tulkita kullaksi?

Ylösnousemus on myös hieno ja Arkkienkeli Mikael on ihana, sen myös haluan maalata jonakin päivänä!Minusta tuntuu, että Khora-käynnin jäljiltä enkelien maalaaminen lisääntyy, sillä täällä oli vielä jotain niiiiin kaunista: Kupoli, jossa Jumalanäitiä ja Jeesus-lasta ympäröivät enkelit!

Lopulta päätimme lähteä ja mieluusti olisimme hypänneet taksiin, mutta eihän sellaista näkynyt. Niinpä lähdimme kävelemään kukkulalta alaspäin. Pian tulikin taksi vastaan, mutta kuski selitti, että hän ei voi ottaa matkustajia, koska hänellä oli juuri vuoro päättymässä. No, ei siis auttanut muu kuin jatkaa käpöttelyä. Pian kuitenkin takaa tuli tyhjä taksi, joka pysähtyi ja otti meidät kyytiin. Nuori kuski ei paljon jutellut, mutta oli ystävällinen ja ripeä; ajoi nopeasti halki selvästi islamilaisen alueen, jossa ei turisteja näkynyt, ja sukkuloi loppumatkan pitkin kapeita kujia suoraan hotelliimme. Ei vitkuttelua, ei huijausyritystä ja matka maksoi vain 16 liiraa (meno 35 liiraa). Mikä tuuri! Päädyimme pohdinnoissamme siihen, että se eka kuski oli lähettänyt meille tämän toisen. Olimme tosi tyytyväisiä, hieno retki, mieli ja kamerat täynnä kauniita mosaiikkeja ja maalauksia ja sujuva kotimatka!

5 kommenttia:

Mine kirjoitti...

Kiitos Kuukki. Täytyy varmaan ainakin vielä kerran käydä tuolla Kariyessa, sillä minä en ole tiennyt taivasta kannattelevasta enkelistä mitään, enkä muista sitä nähneeni.

Kiitos myös postista. Niin me teemme!

hietzu kirjoitti...

KIITOS! Tämä oli ihanaa ja ihastuttavaa katseltavaa ja luettavaa. <3 Enkelit tosiaan olivat kauniita, mutta minä kiinnitin katseeni noihin Jumalanäiteihin. Mukavaa kuulla että paikassa oli rauhallinen ja vähemmän ruuhkainen tunnelma kuin Hagia Sofiassa. Näiden kuvien jälkeen alkaa jännittää (hyvällä tavalla) omakin tuleva reissu!

Vettä sataa ja lumet sulaa, kohta on vihreä kevät ja puut hiirenkorvilla :)

Kuukki kirjoitti...

Eipä kestä, Mine! Kariye oli ihana ja sekä mosaiikkeja että maalauksia niin runsaasti että hyvinkin joku jää huomaamatta.

Eipä kestä hietzu! Luulen, että sinun on joskus "pakko" matkustaa Istanbuliin! Rooma on myös paikka, jossa kulttuuria ja historiaa tulvii joka puolelta, odotan siis sinulta sitten paljon kuvia ja tarinoita ;-)

hietzu kirjoitti...

Alkaa tosiaan tuntua että Istanbulkin olisi joskus koettava, juuri tuon mosaiikkitaiteen vuoksi.

Roomaan lähdetään todellakin täydellä akulla ja kahdella tyhjällä muistikortilla. Otan kuvia niin paljon kuin ehdin ja saatte nauttia kuvasaldosta varmasti useamman postauksen verran :)

Kuukki kirjoitti...

Oletko varma, että kaksi muistikorttia riittää ;-)