sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Mimar Sinanin Süleymaniye - Istanbul 5


Mahtavan Hagia Sofian jälkeen lounastimme Minen, hänen pikkutyttönsä ja parin muun bloggaajan kanssa (Mine, ensi kerralla nähdään paremmin!) ja sitten lähdimme seikkailemaan kohti toista suuremmoista rakennusta. Samalla testasimme raitiovaunua (vai metroko se on?). Ostimme automaatista kolmen liiran kirkkaanpunaiset muovipoletit (= 1,50 euroa). Epäilimme niiden toimivuutta, mutta kyllä ne olivat liput! Hyppäsimme ratikasta Beyazitissa Istanbulin yliopiston luona ja seikkailimme kirjabasaarin läpi (se olikin ainoa basaarikäyntimme, niin kiirettä piti...;-D).Matkalla nautimme juuri puristettua appelsiinimehua ostettuna suoraan myyjältä. Sateenvarjoja emme ostaneet, mikä vähän kadutti sitten myöhemmin. Sitten se oli edessämme: Arkkitehti Mimar Sinanin toiseksi hienoin luomus, Süleymaniyen moskeija. Rukoushetki oli menossa, joten jouduimme odottelemaan sisäänpääsyä tihkusateessa.

Moskeija on suuri ja avara. Sisällä tuntuu, että oranssiin vivahtava vaaleanpunainen on pääväri, vaikka kerman- tai norsunluunvalkoista on paljon, ja ikkunoissa sinistäkin. Taas pehmeä, upottava matto. Aika harvalla suomalaisella on kotonaan sellaisia mattoja, onkohan turkkilaisilla? Katse kohoaa korkeuksiin, upeisiin kupoleihin, joissa on koristeellisia kuvioita.


Isoissa moskeijoissa on taivasta hipovat kupolit, mutta valaistus matalalla. Se oli täälläkin samanlainen kuin Sultanahmedissa eli Sinisessä moskeijassa; useita sisäkkäisiä lamppukehiä. Tunnen islamia niin vähän, että en tiedä, onko sillä joku merkitys.Kun tulimme ulos, satoi. Ei ihan kaatamalla, vielä. Süleymaniyen sisäpiha melkein lainehti.4 kommenttia:

hietzu kirjoitti...

Harmittavaa kierrellä vesisateessa, mutta kaunista on ollut. Noita kupoleita jaksaisi tutkia ja tuijotella vaikka kuinka pitkään! Siellä on nuo matot/kokolattiamatotkin kuvioitu kauniisti.

Kuukki kirjoitti...

Paluumatkalla kastuimme läpimäriksi, mutta ei se mitään ;-) Kupolien koristelut olivat kyllä uskomattomat! Ja matot on ihania.

Matkatar kirjoitti...

Vau, upea moskeija!

Kuukki kirjoitti...

Matkatar, niin oli, valtavan iso ja kaunis, erityisesti sisältä.