lauantai 18. syyskuuta 2010

Kuukakkuja


Töissä on ollut oikea Aasia-makujen viikko. Ensin työkaveri maistatti grillattuja heinäsirkkoja ja sudenkorentoja, joita pitää itse suurena herkkuna, vietnamilainen kun on. En syönyt, yäk. Minulla eksoottisten juomien ja ruokien maistamisen raja menee kutakuinkin siinä muurahaisviinan ja torakkavartaiden välissä. Sitten tuli kiinalaisilta asiakkailta kuukakkuja, jotka olivat ihan syötäviä, vaikka eivät ole makeita kuten päältäpäin voisi kuvitella.


Anteeksi kuvien teknisesti surkea laatu, näpsäisin ne kännykällä ennen kuin viimeisetkin murut oli syöty. Kuukakuista on erilaisia versioita, näissä oli täytteenä punapapua, pähkinöitä, seesaminsiemeniä, lihaa ja munankeltuaista.


Kiinalaiset viettävät keskisyksyn juhlaa eli kuujuhlaa eli lyhtyjuhlaa (kiinaksi zhōngqiūjié 中秋節) kuukalenterin 8. kuukauden 15. päivänä eli meidän kalenterissa juhla osuu tänä vuonna syyskuun 22. päiväksi. Ja me ahmatit söimme jo kaikki kuukakut ;o)

Olen kerran osunut kuujuhlan aikaan Hong Kongiin ja silloin menimme illaksi saaren toiselle puolelle hiekkarannalle mukanamme herkkuja. Oli aika erikoinen ja mukava tunnelma istuskella pimenevässä illassa kiinalaisten ympäröimänä, vain lyhtyjen valossa ja aaltojen loiskiessa rantaan, sillä täysikuu pysyi piilossa. Kaikki olivat omissa seurueissaan eikä (suomalaisista poiketen) kukaan juonut, ollut humalassa tai rähinöinyt.


Kuukakut tulivat ihanassa punaisessa peltirasiassa. Kiinalaisten mielestä punainen tuo onnea, samoin (kulta)kalat, sillä ne symboloivat yltäkylläisyyttä ja vaurautta.

2 kommenttia:

Markka kirjoitti...

Onpas kaunis rasia. Kyllä meikäläiselläkin grillatut torakat tarttuisivat kurkkuun.
Onkohan kiinalaisilla kuujuhla vastaava kuin meillä venetsialaiset...

Kuukki kirjoitti...

Joo en myöskään ole suostunut maistamaan torakoita, ajatuskin etoo.

Kiinalaisille kuujuhla on alunperin ollut sadonkorjuujuhla ja mitä venetsialaisista luin netistä (piti ihan googlata, kun en ole koskaan itse sattunut paikalle), ne ovat mökkeily- ja veneilykauden lopettajaiset. Siis idea tuntuu vähän eriltä, mutta molempien tarkoiuksena on kai pitää hauskaa ja nauttia elämästä ;-)