keskiviikko 1. syyskuuta 2010

Ainoa oikea päiväaloittaa koulunkäynti on syyskuun ensimmäinen. Ja koulun pitää loppua toukokuun viimeisenä päivänä. Näin oli silloin kun minusta tuli ekapottu 60-luvun lopussa. Minulla oli uusi kirkkaansininen takki, punainen skottiruudullinen lakki, jossa oli pieni lippa ja tupsu, sekä hieno vaaleansitruunankeltainen koululaukku. Ne kaikki oli hankittu kesälomalla Oulusta. Voin vieläkin tuntea käsissäni miltä takin kangas tuntui.


Pitkä lettini oli leikattu edellisenä keväänä ja etuhampaiden paikalla oli tyhjää niin kuin monella muullakin. Silloin ei lapsia käytetty hammaslääkärissä ennen kouluikää.


Ekaluokan syyslukukausi oli vähän pitkästyttävä, koska osasin jo lukea. Mutta saatoin aina katsella Toini-opettajan sivutaululle väriliiduilla piirtämää ihanaa kuvaa. Piirrokset vaihtuivat vuodenajan mukaan; jonain aamuna entinen piirros oli pyyhitty pois ja tilalla uusi meidän ihasteltavana. Opettaja varmaan nautti piirtämisestä ja jäi iltapäivällä piirtämään kun me olimme jo lähteneet kotiin.

7 kommenttia:

hietzu kirjoitti...

Olipa mukavaa lukea tämmöinen muistelu,ja vielä kivojen kuvien kera :) Minulla ei sentään ala ala-asteen eka luokka vaan yliopiston,joten jotain jännitettävää on minullakin tänään :)

Kotivalo kirjoitti...

Ihan näen sut niissä ihanissa vaatteissa = ) Nyt kun kuopus aloitti koulunsa niin sitä muistelee omaa aloitustaan. Eka päivän jälkeen sanoin äidille, että tänne ei sitten enää saateta, haluan kulkea yksin. Paras kaveri oli ihan uusi tuttavuus, mutta eka päivästä lähtien kuljettiin välitunnilla käsi kädessä = ) Nyt hän on itse opettajana samaisessa koulussa. Opettajasta ei jäänyt hyvää muisteltavaa. Oikeasti sadistinen vanhapiika, kirkkoherran naimaton tytär, joka pahoinpiteli meitä sekä henkisesti että fyysisesti... Sellaista oli koulunkäynti vielä 70-luvulla pikkukylässä.

Jokke kirjoitti...

Siinäpä tuttu kirja! Onneksi en muista koulusta enää juuri mitään ;) Sinulle on postia blogissani.

Anonyymi kirjoitti...

Kylläpäs muistat tarkasti! Itse en muista vaatteitani, mutta muistan sen, että piti olla omat voileivät mukana, muu ruoka saatiin koulusta. Muistan, miltä voipaperi tuoksui, kun avasin evääni :) Oliko sinulla koulua lauantaisin? Minulla oli ja vanhempanikin taisivat olla töissä myös lauantaisin.

- Tarya -

Kuukki kirjoitti...

Kiitos Hietzu ja hauskaa "koulu"vuotta!

Voi ei, Kotivalo, miten huono tuuri opettajan suhteen! Itselleni on jäänyt mukavat muistot koulunkäynnistä ja kuvittelin pitkään, että minusta tule opettaja. Toisin kuitenkin kävi...

Kiitos Jokke, menenpä heti katsomaan ;-)

Tarya, voileipiä en muista kuskanneeni kouluun, mutta koulua oli lauantaisin, meillä aina klo 8 - 12. Olen myös miettinyt, että milloin viisipäiväiseen kouluviikkoon siirtyminen oikein tapahtui. Nyt löysin OKM:n sivulta tiedon, että se tapahtui 1971. Höh eihän siitä ole edes neljääkymmentä vuotta enkä silti muistanut ;o)

n i n n u kirjoitti...

Aika hauskaa, minun on pitänyt tehdä samasta Aapisesta juttua.
Tuo oli vielä käytössä kun itse aloitin koulun v. -77.
Eka koulupäivä on mielessä kyllä.

Kuukki kirjoitti...

Niinpä niin Ninnu, eihän sitä hyvää Aapista kannata ihan heti vaihtaa ;-)