torstai 21. lokakuuta 2010

Turbaanipäinen tyttö


Jo kesällä ostin kirpputorilta eurolla(!) Tracy Chevalierin kirjan Tyttö ja helmikorvakoru. Kirja on vieläpä kuvitettu laitos. Jostain syystä en saanut aloitetuksi kirjan lukemista, vaikka tiesin, että siitä on tehty elokuvakin (joka sekin on mennyt minulta ohi). Nyt sitten aloitin kirjan ja luinkin sen samantien loppuun.

Kirja kertoo hollantilaisesta taidemaalarista Johannes Vermeeristä ja hänen Turbaanipäinen tyttö -maalauksensa mallista. Se on keksitty tarina taiteesta ja rakkaudesta ja voisi hyvin olla totta.


Kirjassa on värikuvat yhdestätoista Vermeerin taulusta (tässä Nainen ja helminauha vuodelta 1664) ja niistä saa hyvän kuvan hänen tyylistään. Näin siis lukemisen siivellä väkisinkin myös sivistyy ;o)

Maalaustaidetta on oikein tulvinut Teemaltakin; siellä on alkanut Taiteen voima -sarja, josta juuri tuli tosi hyvä jakso Rembrandtista. Hänen tunnetuimman teoksensa, valtavan ison Yövartion olen nähnyt Rijksmuseumissa Amsterdamissa. Ihan harmittaa, että Taiteen voiman ensimmäinen osa Michelangelosta jäi minulta huomaamatta!

Ja yhtenä päivänä tuli myös vartin ohjelma Ilja Repinistä. Siinä oli hänen maalauksistaan ainakin vaikuttavat Volgan lautturit ja Zaporizzjan kasakat kirjoittavat kirjettä Turkin sulttaani Mohammad IV:lle, jotka ovat Venäläisen taiteen museossa Pietarissa (nähty on nekin muutama vuosi sitten ;o)).


Tätä kirjaa suosittelen taiteesta kiinnostuneille ja muillekin - taulukuvien ansiosta tarina muuttui vieläkin todemmaksi!

5 kommenttia:

Markka kirjoitti...

Pitääpä lukea tuo kirja, sehän on samalla taidekirja kuvineen päivineen.

Kävin taannoin Rembrandtin näyttelyssä Retretissä. Hän oli tehnyt myös niin pikkiriikkisiä tauluja, että niitä piti tarkastella suurennuslasilla.

Anja kirjoitti...

Vaikuttaa todella hyvältä kirjalta, vieläköhän sitä on saatavilla kirjakaupoista, pitääpäs tutkia asiaa.
Voi että minä en koskaan ehdi katsoa mitään hyviä ohjelmia, tai edes tiedä milloin niitä olisi. Toisaalta meillä on vain yksi televisio ja yleensä joku muu päättää mitä katsotaan... Mutta pitääpä tutkia tuokin Taiteen voima -sarja jos saisi nähdyksi edes pätkän.

Hurmioitunut kirjoitti...

Minulla on tuo samainen kirja myös kirpparilta ostettuna,ja leffahyllystä löytyy niin ikään kirpparilta ostettu Tyttö ja helmikorvakoru dvd. Rakastan sitä elokuvaa,niin vähäeleinen, mutta niin kauniisti kerrottu. Kirjaa en ole vielä saanut avattua,mutta leffan olen katsonut monen monta kertaa.

Taiteen voima -sarjaakin olen seurannut monet kerrat. Se taitaa olla nyt kolmas kerta kun näyttävät jaksot uusintana. Voi olla että näet sen Michelangelo jakson YleAreenasta. :)

Mukavaa lukea kun muutkin ovat innoissaan samoista asioista kuin minä. Mukavaa lauantaita :)

Anja kirjoitti...

...Vielä minä sen verran lisään, että tänään minäkin näin Taiteen voima Rembrandt jakson, kun tuli Teemalta. Mutta en olisi huomannut katsoa ellen olisi täällä käynyt, joten kiitos :)

Kuukki kirjoitti...

Niin Markka, tarinallinen taidekirja ;-) Haluaisin kyllä nähdä mini-Rembrandteja, sillä Rijksmuseumissa Yövartio vei kaiken huomion vaikuttavuudellaan.

Hietzu, kannattaa lukea kirjakin ;-) Minusta kirjat ovat yleensä parempia, koska niihin mahtuu enemmän tarinaa kuin elokuviin. Ehkä kannattaisikin aina katsoa ensin elokuva ja vasta sitten lukea kirja. En ymmärrä, miten Taiteen voima on mennyt minulta aiemmin ohi... Harmikseni Michelangelo-jakson katseluaika oli jo päättynyt Areenassa. Toivottavasti se tulee vielä joskus.

Hieno juttu, Anja, että näit Rembrandtin! Minusta ohjelma kertoi hyvin siitä, miksi hänen maalaustyylinsä oli sellainen kuin oli. Odotan innoissani muita jaksoja!