sunnuntai 12. kesäkuuta 2011
Kijk-Kubus ja muuta arkkitehtuuria
Brysselistä hurautin junalla takaisin Hollantiin; nyt Rotterdamiin. Puolipilvinen kuuma päivä teki junan ikkunasta nähdystä maisemasta epätodellisen.
Rotterdamista tiesin vain, että se on maailman kolmanneksi suurin satama (1. Shanghai 2. Singapore) ja hyvin moderni kaupunki. Olin nähnyt jossain kuvan hassuista taloista ja ne halusin nähdä ainoana vapaailtanani - kaikki muu nähtävä sai jäädä toiseen kertaan.
Arkkitehti Piet Blomin vuonna 1984 suunnittelema, Blaakin metroaseman vieressä oleva Kijk-Kubus eli kuutiotalot näyttävät siltä, että lattiat ovat varmaan vinot ;-) Sisältä ne ovat kuvien perusteella kuitenkin aika normaaleja (yksi huoneisto on päivisin auki yleisölle, mutta harmillisesti ei iltaisin).
Mutta katsokaan kuinka inhottavan roskaista talojen edusta oli! Ehkä siinä on päivällä tori tai jotain, illalla vain roskia...
Blaakista kävelin summamutikassa seuraavalle metroasemalle (Beurs) ja kuvasin, mitä eteen tuli. Ja tulihan sitä ;-D
Uskokaa tai älkää, tässä on koko Euroopan ihkaensimmäinen pilvenpiirtäjä:
Het Witte Huis eli Rotterdamin Valkoinen talo, rakennettu vuonna 1898. Arkkitehti W. Molenbroekia inspiroivat amerikkalaiset toimistorakennukset ja Art Nouveau. 10-kerroksinen, 43 metriä korkea Het Witte Huis oli Euroopan korkein rakennus vuoteen 1923 asti. Nykyihmisen silmään ei oikein näytä pilvenpiirtäjältä...
Beursin aseman luona on Het Havenmuseum, satamamuseo, ulkona ja meressä. Museo esittelee Rotterdamin satamaa vuodesta 1850 vuoteen 1970.
Täydellisesti kunnostettuja historiallisia kuljetusaluksia, höyrykoneita ja satamahärveleitä joka lähtöön. Varmasti kiinnostava paikka käydä silloin, kun kaikki on auki!
Pääsin myös näkemään sitä, mistä Hollanti on kuuluisa; kanavistaan ja tuulimyllyistään! Olin valitellut hollantilaiselle kollegalleni, että olen ollut jo monta päivää Hollannissa näkemättä yhtään "oikeaa" tuulimyllyä - niitä nykyaikaisiahan oli kyllä joka puolella.
Kävimme Kinderdijkissa, jossa on 16 vanhaa tuulimyllyä, kaikki edelleen toimintakunnossa!
Vanhimmat tuulimyllyt on rakennettu 1700-luvulla ja niitä käytettiin 1940-luvun lopulle asti.
Syy siihen, että nämä tuulimyllyt pidetään edelleen kunnossa, on se, että jos/kun nykyajan hienot laitteet pettävät, vanhat tuulimyllyt toimivat!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
1 kommentti:
Kiitos tästä arkkitehtuuripläjäyksestä! Kijk-Kubus rakennus oli huikea! Tuulimyllyt kauniita ja paljon tuli uusia arkkitehtien nimiä. :)
Lähetä kommentti